Mit, mivel, hogyan? - segítünk elvágni

Dibond vágása

2021.02.26 13:25
Dibond vágása

A Dibond rendkívül népszerű alapanyag.
Az alumínium szendvicslemezek darabolására többféle megoldást kínálunk.

Előnyei

Az alumínium kompozit szendvicslemez (angolul ACP: aluminum composite panel) népszerű alapanyag. Nagyobb fizikai erőhatástól sem törik vagy vetemedik. Sokáig merev marad, jól bírja az UV-sugárzást. Többféle színben kapható. Szitázással vagy digitális UV-nyomtatóval közvetlenül nyomtatható, fóliával is jól dekorálható. Többrétegű felépítésének köszönhetően, gravírozással kontrasztos feliratú táblák készíthetők belőle.
Kapható natúr, fehér, színes vagy szálcsiszolt felülettel. Élettartama hosszabb, mint a PVC lemezé. Kiváló ár-érték arányú, alacsony önsúlyú alapanyag.

Felhasználási területei

Reklámipar (reklámtáblák, dekoráció, képhordozó alaplemez), belsőépítészet (térelválasztó, bútor), építészet (homlokzat burkolás, falburkolat).

Felépítése

A reklámipari alumínium szendvicslemeznél két 0,1-0,3 mm vastag alumíniumlemez szendvicsszerűen közrefog egy kemény polimer műanyag magot. Teljes vastagsága 2-3 mm.
Ismertebb márkanevek: Dibond, Alubond, Reynobond, DakerBond, XL Bond, Alupanel Lite.

Az építőiparban használt anyagok vastagabb, 0,5 mm-es alu borítással és 4-5 mm vastag PE vagy tűzálló maggal készülnek.
Ismertebb márkanevek: Alucobond, Alupanel, Etalbond, Prefa Prefabond.

Megmunkálása

Az alumínium szendvicslemezek jól megmunkálható, méretre szabható, hidegen hajlítható, vágható, fűrészelhető, marható, gravírozható, fúrható lemezek. Az alábbiakban néhány tippet adunk a vágáshoz.

Mivel vágjak alumínium szendvicslemezt?

Szendvicslemezek vágására több módszer is létezik. Érdemes átgondolni, hogy alkalmanként vagy gyakran vág, vállalja az utómunkát vagy nem akarja a vágási éleket sorjázni, reszelni.

 • A vékonyabb Dibond lemezek sniccerrel, vonalzó mellett is vághatók. A kést többször végig kell húzni az anyagon, és ha kellően meggyengült, az anyagot ketté lehet törni.
  Ezen a youtube videón 3:20-tól 8:40-ig az látható ahogyan egy törhető pengés tapétavágó kést használ valaki. A penge már egyetlen lap vágása közben elkopott és cserélni kellett.

 • A CIAK Professional egy Dibond Kittel kiegészítve hasonlóan használható, de itt egy speciális acél vágópengét kell többször végighúzni a szendvicslemezen és pár vágás után a lemezt ketté kell törni. A vágási élek a Dibond kithez adott sorjázókéssel lesimíthatók.
  Mi kell hozzá: CIAK Professional vágógép + jobb- vagy balkezes Dibond Kit + vágó és sorjázó penge
  Videó: Ciak Professional + Dibond Kit alumínium szendvicslemezt vág.

 • A legjobb ár-érték arányú, tökéletes minőséget biztosító eszköz a motoros marófejjel vágó horizontális vágógép, a CIAK Bomber. Vegye figyelembe, hogy a marószár vastagsága miatt 6 mm "elvész" az anyagból.
  Mi kell hozzá: CIAK Bomber vágógép + Marószár Dibondhoz
  Videó: Dibond vágás elektromos Ciak Bomber vágógéppel.

 • A GLADIUM vertikális ipari lapszabász gép kisebb erőkifejtés mellett teszi lehetővé alumínium szendvicslemez táblák darabolását. A GLADIUM a vékonyabb táblákat edzett acélpengével vágja, a REBEL motoros körfűrésszel párosítva pedig a legkeményebb anyaggal is könnyen megbirkózik.
  Mi kell hozzá: GLADIUM vágógép + Penge Dibondhoz
  vagy GLADIUM vágógép + REBEL vagy V-REBEL körfűrész + Fűrésztárcsa
  Videó: Gladium vágógép Rebel motoros fűrésszel (az alumínium kompozit lemez kettévágása 0:35-től 1:10-ig látható).

 • A GLADIUM gépekhez kapható V-REBEL 'V-vágó' opció lemezek hajtásához tesz lehetővé V-alakú horonyvágást. A hornyolás, bevágás az Alucobond táblák illesztéséhez, hajlításához is szükséges.

 • Míg a fenti módszerek csak a tábla egyenes vonalú kettévágását teszik lehetővé, egy marógép használatával bármilyen forma kivágható, a szendvicslemez marható, felülete gravírozható (pl. feliratokhoz), vagy horonymarással hajtogatható.


Összehasonlító táblázat

CIAK Professional
+ Dibond kit
BOMBER GLADIUM GLADIUM
+ REBEL
MCUT
horizontális kézi vágóvonalzó horizontális kézi vágógép marófejjel vertikális kézi vágógép vertikális kézi vágógép körfűrésszel horizontális CNC marógép sniccer fűrész lézervágó
egyenes vágás + + + + + + + +
formavágás - - - - + - - +
V vágás, hornyolás - - - V-Rebel
opció
+ - - -
gép ára ** *** **** **** ***** * * ******
vágási vastagság [mm] 3 5 5 12 12 2 5
vágási hossz [cm] max. 310 max. 310 max. 205 max. 205 max. 300
vágási minőség ** ***** **** **** ***** * * ***
vágóeszköz penge marószár penge körfűrész marószár penge fűrész lézer
helyzet fekvő fekvő álló álló fekvő fekvő
mozgatás kézi kézi kézi kézi PC kézi PC
- - - - -
Webáruház készítés
Paylike